Zelfoogst:
Groenten
Peultjes (of doperwten): zone H bed H2 (middenbed) of zone L bed L2 - 100g per persoon
Raapstelen: zone G bed G2 - 200g per persoon
Snijbiet: in de koelkast of zone H bed H3 - 200g per persoon
Postelein: zone L bed L2 - laatste ronde: oogst zoveel je wil
Nieuw-Zeelandse spinazie: zone K bed K1 (steeltjes kun je ook eten) - 200g per persoon
Koolrabi: zone L bed L2 links (oogst de grootste) - 1 stuk per 2 personen
Bij-groenten en salade
Slamix: zone H bed H1 (pluk de grootste buitenste bladeren van de verschillende kroppen sla en stel zo je eigen mix samen) - 100g per persoon
Radijs: zone H bed H2 (middenbed, links zijkant) - oogst zoveel je wil
Knoflook: zone J bed J3 (oogst de dikste stengel/bol) - 1 stuk per 2 personen
Kruiden
Tijm: zone D bed D2 - paar takjes per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)
Rozemarijn: zone D bed D1 en D2 - paar takjes per persoon
Venkel: zone D bed D1 - paar stengels loof per persoon
Oregano: zone D bed D1 - paar takjes per persoon
Munt: zone C (verhoogde bedden met aardbeien, meest rechtse bed) - paar stengels per persoon
Lavas (maggi kruid): zone D bed D2 (achter de olijfboom in de houten ton) - paar stengels per persoon
Kerrieplant: zone D bed D2 - paar takjes per persoon
Eetbare bloemen
Bieslook bloemen: zone D bed D2 (heerlijk en kleurrijk voor kruidenboter!) - klein bosje per persoon
Komkommerkruid: zone F - 3 bloemetjes per persoon
Malva (kaasjeskruid): zone D bed D2 - 2 bloemetjes per persoon
*Je oogst voor het aantal personen waarvoor je lid bent: 1, 2 of 4 personen. Kies drie of vier groenten, een slamix (met eetbare bloemen), een bij-groente en een bosje kruiden. Je mag uiteraard minder oogsten, als het te veel voor je is. DIkgedrukt is nieuw deze week.
Hoe te oogsten?
- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) spinazie, postelein: snijd het blad met de stengel tot een paar cm boven de grond. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
- Peultjes, snijbonen, sperziebonen, of tuinbonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje. Bij peultjes eet je de gehele peul en bij de andere bonen eet je de boontjes die in de peul zitten.
- Paksoi, krop sla, andijvie: pak de gehele krop bij elkaar en snijdt tot net boven de grond af (de wortels mogen in de aarde blijven zitten), haal het buitenste blad wat eventueel bruin of aangetast is eraf.
- Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer courgette:snijdt met een mesje de grootste vrucht af bij het steeltje.
- Tomaten: je kunt de rijpe vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt. Alleen de vruchten van de Green Zebra tomaat oogst je groen, de rest moet (donker)rood of helder geel/oranje zijn.
- Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten.
- Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien.
- Meiraapjes: trek de grote knollen voorzichtig uit de grond.
- Prei, knoflook, bosui: neem een schep of riek en woel de grond eromheen voorzichtig los, met behulp van een schep kun je de look met wortel en al uit de grond trekken.
- Kruiden: kruiden oogst je door de toppen af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter. Bij bieslook mag je tot 1 cm boven de grond afsnijden. De bloemetjes van de kruiden kun je ook eten of als decoratie op je maaltijd gebruiken.
- Eetbare bloemen: snijd tot net onder de bloem af, of pluk ze met steel als een gewone bloem en zet ze in een vaasje tot je ze gaat gebruiken!
Recepten:
Vegetarische wok met Nieuw-Zeelandse spinazie en zoete aardappel
Spanakopita (Griekse spinazietaart)
Orzo met spinazie en gehaktballetjes
Gewokte postelein met paddenstoelen
Postelein salade met radijs en honingdressing
Gestoomde raapsteeltjes met zalm
Gebakken polenta met gestoofde snijbiet
Bewaren:
- Paprika, peper, aubergine: koelkast
- Komkommer, snackkomkommer, courgette, tomaten: kamertemperatuur
- Koolrabi, bieten: koelkast
- Prei, knoflook, bosui: kamertemperatuur
- Kruiden en eetbare bloemen: koelkast; in een vochtige keukendoek gewikkeld of in een glas met een laagje water
- Aardappels en uien: kamertemperatuur, droge donkere plek
- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) Spinazie, en postelein: koelkast; in een vochtige theedoek gewikkeld
- Peultjes, snijbonen, tuinbonen of sperziebonen: koelkast
- Paksoi, krop sla, andijvie: koelkast
Reactie plaatsen
Reacties