'Vergeten' groenten

Op deze pagina vertellen we je wat meer over onze groenten en kruiden die wat minder bekend zijn en hoe je ze kunt bereiden.

Kijk bij de recepten voor inspiratie voor een heerlijke toepassing!

 

A

 

Aardpeer

Aardpeer is een blanke knol, met een smaak die te omschrijven is als aards en nootachtig, en soms zelfs een beetje zoet. Zuur en zoet is dan ook zijn goede tegenhanger in gerechten.

Je kunt de schil eten als je hem goed schoonmaakt. De knol is heerlijk om rauw te eten, maar ook gekookt, gestoofd en als roerbak is hij lekker.

Hij blijft enkele dagen goed in de koelkast, het is dus een groente die je het beste meteen kunt bereiden.

 

Amsoi

Amsoi lijkt een beetje op raapstelen, maar dan groter en de bladeren zijn wat minder haperig. Het wordt ook wel mosterdblad genoemd omdat het familie van de mosterd is en licht bittere en pittige smaak heeft. Amsoi slinkt bij verhitting, zoals bijna alle bladgroenten; bak het daarom kort om het blad knapperig en stevig te houden.

Het wordt veel in Surinaamse en oosterse gerechten gebruikt: roerbakken met zeevruchten en/of ui en knoflook, bakken met kerriepoeder, knoflook en (vega) gehakt, rauw en fijngesneden in salade met couscous, mango of ananas en noten (aanrader!), of bereiden met taugé, soja saus of hoisin saus voor een oosters tintje.

Mosterdblad is tot vijf dagen goed te houden in de koelkast, mits je het lichtjes in een vochtige keukendoek hebt gewikkeld.

 

Ananaskers

Ook wel inca-bes, of goudbes of Kaapse kruisbes genoemd. Een bijzonder smaakbommetje; licht zoet met een fris zuurtje en het heeft wat weg van een tropische smaak zoals ananas. De bes zit verstopt in een lampionnetje. Hij is familie van de gewone lampionplant. (Let wel; de gewone lampionplant is giftig).

De bessen zijn te herkennen aan hun fel orange kleur en zitten boordevol vitamine C.

Heerlijk om zo op te peuzelen, maar ook door de yoghurt of in een smoothie.

Je kunt ze een week goed houden in de koelkast of tot een jaar in de vriezer.

 

B

 

Bosui

Zoals de naam het al zegt zijn het jonge uitjes die in bosjes worden gebruikt. Het jonge look zorgt voor de frisse en knapperige smaak. Het wordt ook weleens stengel ui genoemd. 

Dit is echt een groente die het allerlekkerste is om rauw in salades of als een knapperige topping op diverse gerechten. Maar wist je dat bosui soep of een stamppot hiermee ook heerlijk is?

Je kunt ze in een glaasje met een klein beetje water in de koelkast bewaren tot ongeveer twee weken, zo blijven ze fris en knapperig. Wat heel leuk is aan deze groente: als je ze afsnijdt iets boven de worteltjes en ze dan in een laagje water zet groeien ze vanzelf terug! In de tuin planten kan ook.

 

Boslook (ook wel jonge of verse knoflook)

Deze groente (of kruid) lijkt een beetje op bosui, maar dit zij jonge knoflook stengels als bosje. De knoflooksmaak is dan ook goed te proeven en te ruiken! Je gebruikt hem het zelfde als bosui, maar de smaak is iets scherper. Een pesto van het groene loof is ook heerlijk.

Bewaren doe je in de koelkast, gewikkeld in een vochtige keukendoek tot ongeveer een week.

 

 

 

 

 

Broccolini of Bimi

Bimi of broccolini of scheutjes broccoli lijkt op broccoli, maar dan met slanke stengels en de smaak is milder en meer zoet, het heeft iets weg van asperges. Wij telen voornamelijk de paarse variant en omdat de plant steeds nieuwe losse scheutjes vormt is er vaker van te oogsten. Het is heerlijk in een wokgerecht samen met andere groenten, zoals paprika, ui en champignons, in een teriyaki of hoisin saus. Of gekookt serveren met een scheutje olijfolie, als warme salade met een vinaigrette en geroosterde walnoten, gekookt en afgekoeld als salade met verse geitenkaas, paprika en cherrytomaatjes, of gekookt en gepureerd als soep.

 

 

 

E

 

Eetbare bloemen

Er zijn veel eetbare bloemen in allerlei soorten en maten. Belangrijk is wel dat je alleen oogst uit het vak waar de eetbare bloemen staan, er bestaan namelijk ook bloemen die je echt niet kunt eten.

Bloemen gebruik je vooral als versiering en voor de kleur. Een enkele bloem heeft ook een heerlijke zoete (viooltjes) of pittige (Oost-Indische Kers) smaak. Komkommerkruid kun je herkennen aan de frisse komkommersmaak.

Goudsbloem: helder gele tot diep oranje bloemen

Komkommerkruid: kleine blauwe stervormige bloemtjes

Oost-Indische Kers: een trompetvormige bloem in de kleuren wit, geel, oranje, rood of een combinatie ervan. Het ronde blad is ook heerlijk in salades.

Bloemetjes van kruiden: kleine witte, gele, roze en paarse bloemetjes, vaak in de geur en smaak van het kruid

Korenbloem: een prachtige bol van allemaal kleine blaadjes in de kleuren blauw, roze of paars

Teunisbloem: heerlijke zoete zachtgele bloemen, die 's nachts opengaan. Je plukt ze het beste vroeg in de ochtend of later op de avond.

Malva of kaasjeskruid: bloemen in de kleuren paars en roze

Bloemen van doorgeschoten kolen: kleine gele bloemetjes, smaken licht zoet

Viooltje: een heerlijk zoet bloemetje waar ook siroop van gemaakt kan worden, in diverse kleuren en patronen

De bloemen pluk je meestal vers op de dag van gebruik, maar ze kunnen tot twee dagen in de koelkast bewaard worden in een bakje op vochtig keukenpapier. 

 

G

 

Groene asperges

Het zijn de scheuten die groeien aan de wortel van de plant. In tegenstelling tot witte asperges groeien groene asperges in het licht, de smaak is dan ook wat sterker dan witte asperges. Deze soort hoef je niet te schillen, ze zijn erg lekker om te roerbakken, wokken, stoven en rauw in salades te verwerken.

Leg de groene asperges in een bakje met water tot je ze gaat koken, zo blijven ze lekker sappig.

Ze zijn eigenlijk beter vers te gebruiken, maar je kunt tot 3 dagen in de koelkast bewaren in een open plastic zak. Het beste is om de onderkant nat/vochtig te houden.

 

K

 

Koolrabi

Koolrabi is een verdikte bol aan de stengel van een koolplant. Hij groeit boven de grond. De rauwe knol smaak selderij-achtig, gekookt lijkt hij op bloemkool qua smaak, maar iets pittiger. Hij bevat veel vitamine C en vezels en een bron van kalium. Wij telen zowel de wit-groene en de paarse soorten, maar het verschilt niets in smaak. Snijdt hem in reepjes voor in een salade met appel en hazelnoten (of peer en rozijnen!), of kook hem met blokjes/reepjes wortel en prei, in reepjes met een dipsaus of in soepen. De groente is heel makkelijk direct in te vriezen (in blokjes of reepjes) en heerlijk als toevoeging aan een roerbak- of pastagroentenmix. Je bewaart hem 1 tot 2 weken in de koelkast.

 

 

Knolvenkel (of bolvenkel)

Een veelzijdige groente met een zachte smaak van anijs. Het loof is ook eetbaar!

Hij is heerlijk geroosterd uit de oven, gestoofd met stukjes tomaat en ui, gesmoord met een kopje witte wijnazijn en een bouillonblokje. Je kunt ook de venkelbladen los pellen en ze vullen met fijngesneden venkel(loof), sinaasappel en verse geitenkaas, of in een salade met appel, paprika en tomaat (of met sinaasappel, waterkers, olijfolie, peper en zwarte olijven).

    Je kunt de knol tot een week goed houden in de koelkast, maar je kunt hem ook direct invriezen in blokjes en toevoegen aan een roerbak- of pastagroentenmix.

     

    M

     

    Meiraap

    Een bolvormige of platte witte of paars-witte knol ongeveer te grote van een biet. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar de naam. Meiraap heeft een pittige smaak, zoals radijs, maar gekookt is de knol mild, mals en zoetig van smaak.

     

     

     

     

     

     

    N

     

    Nieuw-Zeelandse spinazie

     

     

     

     

     

     

     

     

    P

     

    Paksoi

     

     

     

     

     

     

    Palmkool

     

     

     

     

     

     

     

     

    Patisson

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Postelein

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peultjes

     

     

     

     

    R

     

    Raapstelen

     

     

     

     

     

     

    Radijs

     

     

     

     

     

     

    Romanesco

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Rabarber

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    S

     

    Snijbiet

     

     

     

     

     

    Scheutjes bloemkool

     

     

     

     

     

     

    Scapes (knoflook scheuten)

     

     

     

     

     

    Y

     

    Yacon