Zelfoogst:
Prei: zone i bed i2 - 1 per persoon
Andijvie: zone a bed a2 1 stengel krop per persoon
Stengel spinazie: zone i bed i2 300g per persoon
Snijbiet: zone h bed h3 (rechterbed, vooraan de grotere) - 200g per persoon
Paksoi: zone h bed h3 (rechterbed, midden) 1 per persoon
Radijs: zone h bed h2 (middenbed, links zijkant)
Bieslook: zone d bed d2 (geen knoppen, nog even wachten dat worden hele leuke en lekkere eetbare bloemetjes) oogst wat je kan gebruiken
Tijm: zone d bed d2
Venkel: zone d bed d1
Oregano: zone d bed d1
*Je oogst voor het aantal personen waarvoor je lid bent: 1, 2 of 4 personen.
Hoe te oogsten?
- Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer: snijdt met een mesje de vrucht af bij het steeltje.
- Tomaten: je kunt de vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt.
- Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten.
- Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien.
- Prei, knoflook, bosui: neem een schep of riek en woel de grond eromheen voorzichtig los, met behulp van een schep kun je de look met wortel en al uit de grond trekken.
- Kruiden: kruiden oogst je door de toppen af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter.
- (Nieuw-Zeelandse) Spinazie, raapstelen, snijbiet en (winter)postelein: bij deze groente geldt ook dat je hem kunt oogsten in de toppen of tot de eerste bladoksels met nieuwe scheutjes. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
- Snijbonen, sperziebonen, peultjes of tuinbonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje.
- Paksoi, krop sla, andijvie: pak de gehele krop bij elkaar en snijdt tot 1 cm boven de grond af (de wortels mogen in de aarde blijven zitten), haal het buitenste blad wat eventueel bruin of aangetast is eraf.
Recepten:
Omelet met spinazie (shakshuka)
Gebakken polenta met gestoofde snijbiet
Bewaren:
- Paprika, peper, aubergine: koelkast
- Komkommer, snackkomkommer, tomaten:kamertemperatuur
- Koolrabi, bieten: koelkast
- Prei, knoflook, bosui: kamertemperatuur
- Kruiden: koelkast; in een vochtige keukendoek gewikkeld of in een glas met een laagje water
- Aardappels en uien: kamertemperatuur, droge donkere plek
- (Nieuw-Zeelandse) Spinazie, raapstelen, snijbiet en (winter)postelein: koelkast; in een vochtige theedoek gewikkeld
- Snijbonen, peultjes, tuinbonen of sperziebonen: koelkast
- Paksoi, krop sla, andijvie: koelkast
Reactie plaatsen
Reacties