Zelfoogst:
Peultjes: zone h bed h2 (middenbed) 100g per persoon
Raapstelen: zone a bed a2 (rechterbed in de glazen kas) 150g per persoon
Spinazie: zone l bed l3 300g per persoon
Prei: zone i bed i2 - 1 per persoon
Snijbiet: in koelkast of zone h bed h3 (rechterbed) regenboog kleuren - 200g per persoon
Paksoi: zone h bed h2 en h3 (rechterbed en middenbed) 1 per persoon
Radijs: zone h bed h2 (middenbed, links zijkant) bosje van 3 radijsjes per persoon
Bieslook en bloemen: zone d bed d2 (heerlijk en kleurrijk voor kruidenboter!) klein bosje
Tijm: zone d bed d2 paar takjes
Venkel: zone d bed d1 paar stengels loof
Oregano: zone d bed d1 paar takjes
Munt: zone c (verhoogde bedden met aardbeien, meest rechtse bed) paar stengels
*Je oogst voor het aantal personen waarvoor je lid bent: 1, 2 of 4 personen. Je mag uiteraard minder oogsten, als het te veel voor je is.
Hoe te oogsten?
- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) spinazie, postelein: snijd het blad met de stengel tot een paar cm boven de grond. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
- Peultjes, snijbonen, sperziebonen, of tuinbonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje. Bij peultjes eet je de gehele peul en bij de andere bonen eet je de boontjes die in de peul zitten.
- Paksoi, krop sla, andijvie: pak de gehele krop bij elkaar en snijdt tot net boven de grond af (de wortels mogen in de aarde blijven zitten), haal het buitenste blad wat eventueel bruin of aangetast is eraf.
- Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer courgette: snijdt met een mesje de grootste vrucht af bij het steeltje.
- Tomaten: je kunt de rijpe vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt. Alleen de vruchten van de Green Zebra tomaat oogst je groen, de rest moet (donker)rood of helder geel/oranje zijn.
- Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten.
- Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien.
- Meiraapjes: trek de grote knollen voorzichtig uit de grond.
- Prei, knoflook, bosui: neem een schep of riek en woel de grond eromheen voorzichtig los, met behulp van een schep kun je de look met wortel en al uit de grond trekken.
- Kruiden: kruiden oogst je door de toppen af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter. Bij bieslook mag je tot 1 cm boven de grond afsnijden. De bloemetjes van de kruiden kun je ook eten of als decoratie op je maaltijd gebruiken.
- Eetbare bloemen: snijd tot net onder de bloem af, of pluk ze met steel als een gewone bloem en zet ze in een vaasje tot je ze gaat gebruiken!
Recepten:
Gestoomde raapsteeltjes met zalm
Paksoi met geitenkaas en cashewnoten
Omelet met spinazie (shakshuka)
Gebakken polenta met gestoofde snijbiet
Bewaren:
- Paprika, peper, aubergine: koelkast
- Komkommer, snackkomkommer, courgette, tomaten: kamertemperatuur
- Koolrabi, bieten: koelkast
- Prei, knoflook, bosui: kamertemperatuur
- Kruiden en eetbare bloemen: koelkast; in een vochtige keukendoek gewikkeld of in een glas met een laagje water
- Aardappels en uien: kamertemperatuur, droge donkere plek
- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) Spinazie, en postelein: koelkast; in een vochtige theedoek gewikkeld
- Peultjes, snijbonen, tuinbonen of sperziebonen: koelkast
- Paksoi, krop sla, andijvie: koelkast
Reactie plaatsen
Reacties