Recepten

 

Kruidenboter met (verse) kruiden en eetbare bloemen

 

Nodig:

- 150g ongezouten roomboter

- handje eetbare bloemen (bieslookbloemen, oost Indische kers, goudsbloem, korenbloem, komkommerkruid, malva, etc.)

- flinke snuf zout 

- gedroogde of verse kruiden (peterselie, oregano, rozemarijn, bieslook, basilicum) 

- eventueel theelepel citroensap


Bereiden

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en zacht worden. Meng driekwart van de eetbare bloemen (eventueel in stukjes gescheurd), de snuf zout en de kruiden met de zachte boter. Je kunt hier ook een theelepel citroensap aan toevoegen voor de smaak en houdbaarheid. Voeg eventueel meer zout toe naar smaak. 

Pak een stukje bakpapier of vershoudfolie en rol de kruidenboter in een soort staaf. Eventueel kun je als het te zacht is de boter even een paar minuten harder laten worden in de koelkast. 
Als de boter een mooie cilinder is geworden, kun je hem beplakken met de overige eetbare bloemen om hem te versieren. 

Leg de boter in de folie of het papier voor minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.

Serveer bij een stokbroodje of bij een gerecht.

 

Voedzaam bananenbrood met rabarber (suiker- en glutenvrij)

Ingrediënten: 

200 gram amandelmeel (of vervang door (spelt)bloem), 4 eieren, 3 rijpe bananen, 2 stengels rabarber, 60-80 gram ontpitte dadels, 50 gram noten, 2 theelepels bakpoeder,, een handje cranberry's, 1.5 theelepel kaneel, 0,5 theelepel vanillepoeder, snufje zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een ronde ovenschaal met bakpapier.

Mix de eieren met het snufje zout luchtig. Doe de dadels met de bananen in een keukenmachine en maal tot een puree. Voeg deze bananenpuree toe aan het eimengsel. Meng even door en voeg dan de amandelmeel, bakpoeder, kaneel en vanillepoeder toe. Hak de noten grof en voeg deze samen met de cranberry's ook toe. Snijd 1 stengel rabarber in kleine stukjes en voeg ook toe. Meng het geheel nog kort door elkaar en giet het beslag in het cakeblik.  Voor de versiering: snijd een banaan doormidden en snijd de helft in dunne plakjes, snijd ook de rabarber stengel in ongeveer gelijke stukken en leg ze als een bloem of zon op de cake.

Bak voor 45-50 minuten. Prik met een satéprikker in de cake; komt hij er droog uit dan is de cake gaar.

Geniet!

*Bananenbrood is heel gemakkelijk in plakjes of stukjes in te vriezen, ideaal voor gezonde tussendoortjes!