Oogstbericht week 38

Gepubliceerd op 17 september 2025 om 09:02

Zelfoogst:

 

Groenten

Gele courgette: koelkast of zone D - 1 per twee personen

Aubergine: koelkast en zone A glazen kas - 1 per twee personen

Tomaten: koelkast - zelf afwegen 500g per twee personen

Cherry tomaten: koelkast - zelf afwegen 250g per twee personen 

Palmkool: zone M (buitenste bladeren naar binnen) - 200g per persoon

Bosui: zone L2 - een bosje (kluitje) per twee personen

Bietjes: koelkast - zelf afwegen 550g per twee personen

Pluk sla: zone D achter de bloemen, rechter bed, links in het bed  - 100g per twee personen

 

Kruiden

Tijm: zone D bed D2 - paar takjes per persoon

Rozemarijn: zone D bed D1 en D2 - paar takjes per persoon

Oregano: zone D bed D1 - paar takjes per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)

Kerrieplant: zone D bed D2 - paar takjes per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)

Munt: zone F (naast en onder de korenbloem) en zone C in de 5e aardbeien bak - paar takjes per persoon

Peterselie: zone D bed D2 (achterin) - paar stengeltjes per persoon

Selderij: zone D bed D2 (achterin) - paar stengeltjes per persoon

Kaneelbasilicum (uit Griekenland): glazen kas zone A A2 (voor de komkommers) - paar takjes per persoon

 

Eetbare bloemen

Komkommerkruid: verspreid door de tuin - een paar bloemetjes per persoon

Malva (kaasjeskruid): zone F of verspreid door de tuin - een paar bloemetjes per persoon

Korenbloem: zone F - een paar bloemetjes per persoon

Goudsbloem (calendula): zone F en zone B - een paar bloemetjes per persoon

Cosmea: zone F - een paar bloemen per persoon 

Dahlia's: zone F - een bloem per persoon (de blaadjes van de bloem zijn heel decoratief!)

Oost-Indische kers: zone A - een paar bloemetjes en handje blad per persoon

 

*Je oogst voor het aantal personen waarvoor je lid bent: 1, 2 of 4 personen. Kies drie, vier of  vijf groenten, een slamix (met eetbare bloemen), fruit indien beschikbaar, een of twee bij-groenten en een bosje kruiden. Je mag uiteraard minder oogsten, als het te veel voor je is. Dikgedrukt is nieuw deze week.

 

Hoe te oogsten?

 

- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) spinazie, postelein:  snijd het blad met de stengel tot een paar cm boven de grond. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
- Peultjes, snijbonen, sperziebonen, of tuinbonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje. Bij peultjes eet je de gehele peul en bij de andere bonen eet je de boontjes die in de peul zitten.

- Paksoi, krop sla, andijvie: pak de gehele krop bij elkaar en snijdt tot net boven de grond af (de wortels mogen in de aarde blijven zitten), haal het buitenste blad wat eventueel bruin of aangetast is eraf.

- Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer courgette:snijdt met een mesje de grootste vrucht af bij het steeltje.

- Tomaten: je kunt de rijpe vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt. Alleen de vruchten van de Green Zebra tomaat oogst je groen, de rest moet (donker)rood of helder geel/oranje zijn.

- Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten. 

- Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien. 

- Meiraapjes: trek de grote knollen voorzichtig uit de grond.

- Prei, knoflook, bosui: neem een schep of riek en woel de grond eromheen voorzichtig los, met behulp van een schep kun je de look met wortel en al uit de grond trekken.

- Kruiden: kruiden oogst je door de toppen af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter. Bij bieslook mag je tot 1 cm boven de grond afsnijden. De bloemetjes van de kruiden kun je ook eten of als decoratie op je maaltijd gebruiken.

- Eetbare bloemen: snijd tot net onder de bloem af, of pluk ze met steel als een gewone bloem en zet ze in een vaasje tot je ze gaat gebruiken.

 

Bewaren:

 

- Paprika, peper, aubergine: koelkast

- Komkommer, snackkomkommer, courgette, tomaten: kamertemperatuur

- Koolrabi, bieten: koelkast

- Prei, knoflook, bosui: kamertemperatuur

- Kruiden en eetbare bloemen: koelkast; in een vochtige keukendoek gewikkeld of in een glas met een laagje water

- Aardappels en uien: kamertemperatuur, droge donkere plek

- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) Spinazie, en postelein: koelkast; in een vochtige theedoek gewikkeld
- Peultjes, snijbonen, tuinbonen of sperziebonen: koelkast

- Paksoi, krop sla, andijvie: koelkast

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.