Oogstbericht week 28

Gepubliceerd op 9 juli 2025 om 07:02

Zelfoogst:

 

 

Groenten

Krulandijvie: zone J bed J3 (links in het bed) - 1 krop per twee personen

Rode kool: zone i bed i3 - 1 per twee personen 

Rode en gele bietjes: zone G bed G2 - 250g per persoon

 

Bij-groenten en salade

Slamix: zone i bed i2 - 120g per persoon

of krop sla: zone i bed i2 - 1 per twee personen

Rucola: zone i bed i2  (achterin het bed) - 15g per persoon

Paprika: in de koelkast - 1 per persoon

Aubergine: zone A bed A1 (linkse bed) 1 per twee personen

 

Kruiden

Tijm: zone D bed D2 - paar takjes per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)

Rozemarijn: zone D bed D1 en D2 - paar takjes per persoon

Venkel: zone D bed D1 - paar stengels loof per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)

Oregano: zone D bed D1 - paar takjes per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)

Kerrieplant: zone D bed D2 - paar takjes per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)

Munt: zone F (naast en onder de korenbloem) en zone C in de 5e aardbeien bak - paar takjes per persoon

Bieslook: zone D bed D2 - klein bosje per persoon (bloemen zijn ook eetbaar)

 

Eetbare bloemen

Komkommerkruid: verspreid door de tuin - een paar bloemetjes per persoon

Malva (kaasjeskruid): zone F - een paar bloemetjes per persoon

Korenbloem: zone F - een handje bloemetjes per persoon

Goudsbloem (calendula): zone B - een paar bloemetjes per persoon

Cosmea: zone F - een bloem per persoon 

Venkelbloemen: zone D bed D1 of zone H bed H3 - een scherm per persoon

Duizendblad geel: zone A (recht tegenover de ingang) - een scherm per persoon

 

*Je oogst voor het aantal personen waarvoor je lid bent: 1, 2 of 4 personen. Kies drie of vier groenten, een slamix (met eetbare bloemen), fruit indien beschikbaar, een bij-groente en een bosje kruiden. Je mag uiteraard minder oogsten, als het te veel voor je is. Dikgedrukt is nieuw deze week.

 

Hoe te oogsten?

 

- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) spinazie, postelein:  snijd het blad met de stengel tot een paar cm boven de grond. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
- Peultjes, snijbonen, sperziebonen, of tuinbonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje. Bij peultjes eet je de gehele peul en bij de andere bonen eet je de boontjes die in de peul zitten.

- Paksoi, krop sla, andijvie: pak de gehele krop bij elkaar en snijdt tot net boven de grond af (de wortels mogen in de aarde blijven zitten), haal het buitenste blad wat eventueel bruin of aangetast is eraf.

- Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer courgette:snijdt met een mesje de grootste vrucht af bij het steeltje.

- Tomaten: je kunt de rijpe vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt. Alleen de vruchten van de Green Zebra tomaat oogst je groen, de rest moet (donker)rood of helder geel/oranje zijn.

- Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten. 

- Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien. 

- Meiraapjes: trek de grote knollen voorzichtig uit de grond.

- Prei, knoflook, bosui: neem een schep of riek en woel de grond eromheen voorzichtig los, met behulp van een schep kun je de look met wortel en al uit de grond trekken.

- Kruiden: kruiden oogst je door de toppen af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter. Bij bieslook mag je tot 1 cm boven de grond afsnijden. De bloemetjes van de kruiden kun je ook eten of als decoratie op je maaltijd gebruiken.

- Eetbare bloemen: snijd tot net onder de bloem af, of pluk ze met steel als een gewone bloem en zet ze in een vaasje tot je ze gaat gebruiken!

Recepten:

 

Quinoa met rode biet

Traybake balsamico biet

Gele bietjes uit de oven met mandarijn, tijm en honing

 

Bastilla met linzen en aubergine

Falafel-wraps met aubergine-creme

Aubergine curry

 

Gevulde paprika met kaas en rozemarijn

Vegetarische goulash met bietjes, aubergine en paprika (ipv wortels en paprika)

Tosti met geitenkaas, courgette en paprika

 

Rode kool met appeltjes

Geroosterde rodekool met geitenkaas, munt en pistache noten

Rode koolsalade

 

Salade met andijvie, venkel en kikkererwten

Stamppot andijvie met zoete aardappel

Gegrilde andijvie met witte bonen vinaigrette

 

Bewaren:

 

- Paprika, peper, aubergine: koelkast

- Komkommer, snackkomkommer, courgette, tomaten: kamertemperatuur

- Koolrabi, bieten: koelkast

- Prei, knoflook, bosui: kamertemperatuur

- Kruiden en eetbare bloemen: koelkast; in een vochtige keukendoek gewikkeld of in een glas met een laagje water

- Aardappels en uien: kamertemperatuur, droge donkere plek

- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) Spinazie, en postelein: koelkast; in een vochtige theedoek gewikkeld
- Peultjes, snijbonen, tuinbonen of sperziebonen: koelkast

- Paksoi, krop sla, andijvie: koelkast

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.