Oogstbericht week 26

Gepubliceerd op 25 juni 2025 om 06:04

Zelfoogst:

 

 

Groenten

Paksoi: zone J bed J3 (rechts in het bed) - 1 stuk per twee personen

Doperwten: zone L bed L2 (kies de dikste peulen voor doperwtjes) - 300g gevulde peulen per persoon

Krulandijvie: zone J bed J3 (links in het bed) - 1 kropje per persoon

Broccoli: koelkast - 1 per persoon (250g), een of twee grote per twee personen (500g)

 

Bij-groenten en salade

Slamix: in de koelkast of zone H (tunnel) bed H1 (pluk de grootste buitenste bladeren van de verschillende kroppen sla en stel zo je eigen mix samen) - 100g per persoon

of krop sla - 1 stuk per persoon

Bloemkool: koelkast - 1 per lid (kleinere voor twee personen, grotere voor drie en vier)

Koolrabi: zone L bed L2 links (oogst de grootste) - 1 per twee personen

 

Fruit:

Bessenmix van rode aalbessen, zwarte cassisbessen, witte aalbessen, frambozen: zone B en zone E - 60g per persoon (pluk alleen de rijpe gekleurde vruchten, voor witte bessen geldt: ze zijn rijp als je de zaadjes goed kunt zien en ze zachter zijn bij inknijpen)

 

Kruiden

Tijm: zone D bed D2 - paar takjes per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)

Rozemarijn: zone D bed D1 en D2 - paar takjes per persoon

Venkel: zone D bed D1 - paar stengels loof per persoon

Oregano: zone D bed D1 - paar takjes per persoon

Lavas (maggi kruid): zone D bed D2 (achter de olijfboom in de houten ton) - paar stengels per persoon

Kerrieplant: zone D bed D2 - paar takjes per persoon

Munt: zone F - paar takjes per persoon

 

Eetbare bloemen

Komkommerkruid: verspreid door de tuin - een paar bloemetjes per persoon

Malva (kaasjeskruid): zone F - een paar bloemetjes per persoon

Korenbloem: zone F - een paar bloemetjes per persoon

Goudsbloem (calendula): zone B - een paar bloemetjes per persoon

 

*Je oogst voor het aantal personen waarvoor je lid bent: 1, 2 of 4 personen. Kies drie of vier groenten, een slamix (met eetbare bloemen), fruit indien beschikbaar, een bij-groente en een bosje kruiden. Je mag uiteraard minder oogsten, als het te veel voor je is. DIKgedrukt is nieuw deze week.

 

Hoe te oogsten?

 

- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) spinazie, postelein:  snijd het blad met de stengel tot een paar cm boven de grond. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
- Peultjes, snijbonen, sperziebonen, of tuinbonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje. Bij peultjes eet je de gehele peul en bij de andere bonen eet je de boontjes die in de peul zitten.

- Paksoi, krop sla, andijvie: pak de gehele krop bij elkaar en snijdt tot net boven de grond af (de wortels mogen in de aarde blijven zitten), haal het buitenste blad wat eventueel bruin of aangetast is eraf.

- Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer courgette:snijdt met een mesje de grootste vrucht af bij het steeltje.

- Tomaten: je kunt de rijpe vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt. Alleen de vruchten van de Green Zebra tomaat oogst je groen, de rest moet (donker)rood of helder geel/oranje zijn.

- Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten. 

- Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien. 

- Meiraapjes: trek de grote knollen voorzichtig uit de grond.

- Prei, knoflook, bosui: neem een schep of riek en woel de grond eromheen voorzichtig los, met behulp van een schep kun je de look met wortel en al uit de grond trekken.

- Kruiden: kruiden oogst je door de toppen af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter. Bij bieslook mag je tot 1 cm boven de grond afsnijden. De bloemetjes van de kruiden kun je ook eten of als decoratie op je maaltijd gebruiken.

- Eetbare bloemen: snijd tot net onder de bloem af, of pluk ze met steel als een gewone bloem en zet ze in een vaasje tot je ze gaat gebruiken!

Recepten:

 

Bloemkool steaks

Bloemkool spiesen van de BBQ

Hollandse ovenschotel van bloemkool

 

Roomsoep van koolrabi

Groentelasagne met koolrabi

Kimchi van koolrabi (en paksoi)

 

Salade met andijvie, venkel en kikkererwten

Stamppot andijvie met zoete aardappel

Gegrilde andijvie met witte bonen vinaigrette

 

Ovenschotel met broccoli

Pasta boursin met broccoli

Broccoli soep

 

Wontonsoep met paksoi

Paksoi ovenschotel

Oosterse paksoi stamppot

 

Bewaren:

 

- Paprika, peper, aubergine: koelkast

- Komkommer, snackkomkommer, courgette, tomaten: kamertemperatuur

- Koolrabi, bieten: koelkast

- Prei, knoflook, bosui: kamertemperatuur

- Kruiden en eetbare bloemen: koelkast; in een vochtige keukendoek gewikkeld of in een glas met een laagje water

- Aardappels en uien: kamertemperatuur, droge donkere plek

- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) Spinazie, en postelein: koelkast; in een vochtige theedoek gewikkeld
- Peultjes, snijbonen, tuinbonen of sperziebonen: koelkast

- Paksoi, krop sla, andijvie: koelkast

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.