Oogstbericht week 24

Gepubliceerd op 11 juni 2025 om 07:13

 

Zelfoogst:

 

 

Groenten

Raapstelen: zone H (tunnel) bed H1 - 200g per persoon

Snijbiet: zone H (tunnel) bed H3 - 300g per persoon

Koolrabi: zone L bed L2 links (oogst de grootste) - 1 stuk per persoon

Baby paksoi: zone J bed J3 - 1 stuk per persoon

Meiraapjes: zone G bed G2 - 150g per persoon

 

Bij-groenten en salade

Slamix: zone H (tunnel) bed H1 (pluk de grootste buitenste bladeren van de verschillende kroppen sla en stel zo je eigen mix samen) - 120g per persoon

of krop sla - 1 stuk per persoon

 

Fruit:

Bessenmix van rode aalbessen, zwarte cassisbessen, witte aalbessen: zone B en zone E - 60g per persoon (pluk alleen de rijpe gekleurde vruchten, voor witte bessen geldt: ze zijn rijp als je de zaadjes goed kunt zien en ze zachter zijn bij inknijpen)

 

Kruiden

Tijm: zone D bed D2 - paar takjes per persoon (bloemetjes zijn ook eetbaar)

Rozemarijn: zone D bed D1 en D2 - paar takjes per persoon

Venkel: zone D bed D1 - paar stengels loof per persoon

Oregano: zone D bed D1 - paar takjes per persoon

Lavas (maggi kruid): zone D bed D2 (achter de olijfboom in de houten ton) - paar stengels per persoon

Kerrieplant: zone D bed D2 - paar takjes per persoon

 

Eetbare bloemen

Komkommerkruid: zone F - 3 bloemetjes per persoon

Malva (kaasjeskruid): zone D bed D2 - 2 bloemetjes per persoon

 

 

*Je oogst voor het aantal personen waarvoor je lid bent: 1, 2 of 4 personen. Kies drie of vier groenten, een slamix (met eetbare bloemen), fruit indien beschikbaar, een bij-groente en een bosje kruiden. Je mag uiteraard minder oogsten, als het te veel voor je is. DIkgedrukt is nieuw deze week.

 

Hoe te oogsten?

 

- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) spinazie, postelein:  snijd het blad met de stengel tot een paar cm boven de grond. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
- Peultjes, snijbonen, sperziebonen, of tuinbonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje. Bij peultjes eet je de gehele peul en bij de andere bonen eet je de boontjes die in de peul zitten.

- Paksoi, krop sla, andijvie: pak de gehele krop bij elkaar en snijdt tot net boven de grond af (de wortels mogen in de aarde blijven zitten), haal het buitenste blad wat eventueel bruin of aangetast is eraf.

- Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer courgette:snijdt met een mesje de grootste vrucht af bij het steeltje.

- Tomaten: je kunt de rijpe vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt. Alleen de vruchten van de Green Zebra tomaat oogst je groen, de rest moet (donker)rood of helder geel/oranje zijn.

- Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten. 

- Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien. 

- Meiraapjes: trek de grote knollen voorzichtig uit de grond.

- Prei, knoflook, bosui: neem een schep of riek en woel de grond eromheen voorzichtig los, met behulp van een schep kun je de look met wortel en al uit de grond trekken.

- Kruiden: kruiden oogst je door de toppen af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter. Bij bieslook mag je tot 1 cm boven de grond afsnijden. De bloemetjes van de kruiden kun je ook eten of als decoratie op je maaltijd gebruiken.

- Eetbare bloemen: snijd tot net onder de bloem af, of pluk ze met steel als een gewone bloem en zet ze in een vaasje tot je ze gaat gebruiken!

Recepten:

 

Meiraap met kruidenolie en feta

Salade met meiraap en appel

Gesmoorde meiraapjes

 

Wontonsoep met paksoi

Paksoi ovenschotel

Oosterse paksoi stamppot

 

Gevulde koolrabi met spinazie

Salade van koolrabi

Koolrabi met beenham

 

Spanakopita (Griekse spinazietaart) gebruik snijbiet ipv spinazie

Orzo met spinazie en gehaktballetjes gebruik snijbiet ipv spinazie

 

Gestoomde raapsteeltjes met zalm

Raapstelen stamppot met kaas

Gebakken polenta met gestoofde snijbiet

Snijbiet-ricottataart  

 

Bewaren:

 

- Paprika, peper, aubergine: koelkast

- Komkommer, snackkomkommer, courgette, tomaten: kamertemperatuur

- Koolrabi, bieten: koelkast

- Prei, knoflook, bosui: kamertemperatuur

- Kruiden en eetbare bloemen: koelkast; in een vochtige keukendoek gewikkeld of in een glas met een laagje water

- Aardappels en uien: kamertemperatuur, droge donkere plek

- Snijbiet, raapstelen, (Nieuw-Zeelandse) Spinazie, en postelein: koelkast; in een vochtige theedoek gewikkeld
- Peultjes, snijbonen, tuinbonen of sperziebonen: koelkast

- Paksoi, krop sla, andijvie: koelkast

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.