Oogstbericht week 39

Gepubliceerd op 25 september 2024 om 11:12

Zelfoogst*:

Yacon (in koelkast, 250g p.p.)

Rode kool (in koelkast 1 per 2 p.p.) 

Pompoen (in koelkast 1 per 2 p.p.) 

Snijbiet (300g p.p. in koelkast)

Knolselderij (in koelkast 1 per 2 p.p.) 

Druiven (koelkast, niet veel, maar voor wie wil)

Snack paprika (in koelkast)

Pepertjes (tunnelkas)

Slamix of krop sla (sla achterste vak, snijbiet a6, krulandijvie vakken achter A11)

Tomaten Roma en Cherry (tunnelkas, kleine kas en vak A5)

Bosje kruiden: tijm, rozemarijn, lavas, munt, bieslook, oregano (in kruidentuin)

citroenverveine (in tunnelkas)

Eetbare bloemen: Goudsbloem en Oost Indische Kers, Malva, Komkommerkruid (in bloementuin)


Inhoud krat:

Rode kool, snijbiet, raapstelen, knolselderij, meloen of broccolini, krop sla, pepertjes, eetbare bloemen, bosui

Yacon is een knol die oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt. De zoet smaak komt mede door de hoge inuline (wat helpt bij diabetes). Hij kan worden gefrituurd, gewokt, gekookt, maar ook heel goed rauw worden verwerkt in salades, gebak, stamppotten en nagerechten.

Recepten:

Yacon soep, appeltaart met yacon en andere recepten

Hartige pompoentaart met geitenkaas

Gevulde pompoen

 

Pasta met knolselderij

Ovenschotel met gestoofde rode kool en appel

Hoe te oogsten?


Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer: snijdt met een mesje de vrucht af bij het steeltje.

Tomaten: je kunt de vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt. 

Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten. 

Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien. 

Kruiden: kruiden oogst je door de topjes af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter.

Nieuw-Zeelandse spinazie en Postelein: bij deze groente geldt ook dat je hem kunt oogsten in de toppen of tot de eerste bladoksels met nieuwe scheutjes. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken. 

Snijbonen of sperziebonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.